Мања слова Већа слова РСС

>

Одржана трећа обука „Финансирање пројеката и програма невладиних организација из државног буџета

Одржана трећа обука „Финансирање пројеката и програма невладиних организација из државног буџета
Датум објаве: 06.04.2019 09:12 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


МЈУ       МЈУ

Министарство јавне управе је, у сарадњи са Управом за кадрове и уз подршку ДЕУ пројекта „Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње органа државне управе и невладиних организација'' организовало трећу, од пет планираних обука на тему „Финансирање пројеката и програма невладиних организација из државног буџета'', 4. априла 2019. године у Подгорици.

Програм обуке је компатибилан препорукама Савјета за сарадњу органа државне управе и невладиних организација, дефинисаним у циљу ефикасније примјене Закона о невладиним организацијама (Службени лист Црне Горе, бр. 39/11 и 37/17) и представља реализацију активности 3.5. Акционог плана Стратегије унапређења подстицајног окружења за дјеловање НВО 2018- 2020.

Обука је намијењена државним службеницима, укљученим у послове програмирања и расподјеле средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација из државног буџета.

Циљеви ове обуке су: повећати знања и вјештине државних службеника за програмирање приоритета и висине средстава за финансирање пројеката и програма НВО, унаприједити квалитет секторских анализа и консултација са НВО о приоритетима финансирања, побољшати квалитет јавних конкурса и побољшати квалитет резултата мониторинга реализације одобрених НВО пројеката и програма

Учесницима су детаљније представљена кључна правила за успјешно програмирање приоритета и висине средстава за финансирање пројеката и програма НВО (израду секторских анализа), улога и надлежности комисија за расподјелу средстава и независних процјењивача. Дате су и смјернице за квалитетну и правовремену припрему јавног конкурса за расподјелу средстава и одлуке о расподјели средстава, те за сачињавање уговора о начину исплате и коришћења средстава, извјештавању и надзору над реализацијом пројекта, односно програма.

Кроз практичан рад и проактивну комуниакцију размијењена су искуства и научене лекције из претходног периода примјене Закона о невалдиним организацијама и подзаконских аката.

Предавачи на обуци су били Марија Јанковић, самостална савјетница у Дирекцији за сарадњу с невладиним организацијама и Марина Вујачић, консултанткиња.

Обуци је присуствовало 13 службеника/ица органа државне управе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ