Мања слова Већа слова РСС

>

Одржана В сједница Савјета за сарадњу органа државне управе и НВО

Одржана В сједница Савјета за сарадњу органа државне управе и НВО
Датум објаве: 17.05.2019 13:30 | Аутор: МЈУ

Испис Штампај страницу


Пета сједница Савјета за сарадњу органа државне управе и невладиних организација, којом је предсједавала министарка јавне управе Сузана Прибиловић,  одржана је данас у Подгорици.

Савјет је усвојио Извјештај о раду за 2018. годину. У односу на статус реализације закључака и препорука Савјета, истакнуто је да су исти охрабрујући, посебно у дијелу који се односи на препоруке за ефикаснију примјену Закона о невладиним организацијама (Службени лист Црне Гое, број 39/11 и 37/17). 

Након спроведене прве године примјене новог модела расподјеле средстава, а у складу са препоруком Савјета, Министарство јавне управе је, у сарадњи са пројектом ,,Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње органа државне управе и НВО’’ , спровело евалуацију поступка процјењивања пројеката/програма НВО на конкурсима државне управе. Циљ ове евалуације је свеобухватно сагледавање главних изазова у спровођењу конкурса у 2018. години, и припреме за спровођење модела финансијске подршке пројектима/програмима НВО у будућем периоду.
Овим поводом, Савјет је усвојио Извјештај о спроведеној евалуацији  поступака процјене програма/пројеката НВО на конкурсе органа државне управе у 2018. години и препоручио да се закључци и предози из Извјештаја користе у циљу сачињавања препорука Анализе ефеката примјене Закона о невладиним организацијама, коју припрема Министарство јавне управе.

Разматрајући садржај финансијских исказа НВО који се достављају приликом аплицирања на конкурсе органа државне управе, Савјет је препоручио да се садржај обука о стандардима финансирања пројеката и програма НВО из јавних извора, које реализује Министарство јавне управе у сарадњи са Управом за кадрове, употпуни упутама за квалитетнију евалуацију финансијских исказа НВО (биланса стања и биланса успјеха) од стране чланова комисија за расподјелу. 

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ